Blog Ga terug naar het overzicht
17 September 2015

De Samenleesbijbel: 8 leestips

https://www.samenleesbijbel.nl/uploads/2015/09/IMG_4523-774x435.jpg

Acht tips voordat je met je gezin aan de slag gaat met de Samenleesbijbel.

1. Je hoeft niet elk onderdeel van een stap te doen

Kies per moment wat je wilt doen. Dat kan de hele stap zijn, maar misschien is daar geen tijd voor, of zijn er dingen nodig die je niet in huis hebt. Kies er dan voor om alleen de bijbeltekst te lezen en de vragen met elkaar te bespreken.

2. Kies een vast moment om samen te lezen

Kies met elkaar een vast moment om uit de Samenleesbijbel te lezen. Bijvoorbeeld elke avond na het eten, elke woensdagmiddag uit school, of alleen in de weekends.

3. Kies een vast moment voor grotere opdrachten

Sommige opdrachten kosten veel tijd, zoals een taart bakken. Bewaar deze opdrachten tot het weekend of een vakantie.  Extra tip: Praat dan eerst nog even met elkaar over het verhaal waar de opdracht bij hoort.

4. Laat de kinderen zoveel mogelijk zelf doen

Laat de kinderen zelf de stap opzoeken, de bijbeltekst lezen en de vragen en opdrachten voorlezen. Zo wordt de Samenleesbijbel echt hun bijbel.

5. Draai de cd met liedjes ook tussendoor

Voor de Samenleesbijbel zijn veertig nieuwe liedjes gemaakt. Die horen bij de stappen, maar zijn ook heel goed los te beluisteren. Zet de cd regelmatig op, dan leren kinderen de liedjes al kennen voor ze die tegenkomen in de stappen.

6. Kijk goed wat je kind leuk vindt om te doen

Alle kinderen zijn anders en hebben ook andere voorkeuren. Het ene kind leest graag, een ander knutselt liever, of houdt van actieve dingen. Houd daar rekening mee bij de keuze van opdrachten.

7. Kijk van tevoren welke spullen er nodig zijn

Sommige opdrachten vragen om materiaal of ingrediënten. Zorg ervoor dat die spullen in huis zijn. Het is frustrerend als een kind een proefje met een ballon moet doen, maar er is geen ballon in huis.
Ook moet er soms een kopie gemaakt worden van een bladzijde waarop geschreven of getekend moet worden. Het is fijn als die kopie dan klaarligt.

8. Begin met een terugblik

Begin met een terugblik op de vorige keer: Waar ging het over? Wat hebben we gedaan of geleerd?

Samenleesbijbel bestellen