Blog Ga terug naar het overzicht
6 Juli 2017

7 tips om in de zomer Bijbel te lezen met kinderen

https://www.samenleesbijbel.nl/uploads/2016/07/SLB-proef-met-het-ei-in-de-fles-8962-774x516.jpg

Wil je graag met kinderen uit de Bijbel lezen, maar weet je niet waar je moet beginnen? De zomerperiode is een mooie tijd om extra aandacht aan te geven aan de Bijbel in het  gezin. We geven zeven tips die je kunnen helpen. De tips sluiten aan bij de zomerspecial van de Samenleesbijbel en natuurlijk de Samenleesbijbel zelf!

Bestel hier gratis de zomerspecial van de Samenleesbijbel + het zomernummer van bijbelblad Alef

Let op: Sommige opdrachten vragen om materiaal, ingrediënten of een kopie. Zorg ervoor dat die spullen in huis zijn en klaar liggen. Het is frustrerend als een kind een proefje met een ballon wil doen, terwijl er geen ballon in huis is.

  1. HEB PLEZIER!

Zorg dat je kinderen plezier hebben in het bijbellezen. Maak er dus een feestje van. Sommige kinderen houden erg van lezen, maar andere kinderen worden extra geraakt door illustraties. Geniet samen van de mooie en sfeervolle bijbeltekeningen uit de Samenleesbijbel. Ziet jouw kind informatie graag voor zich? Bekijk dan de tekeningen bij de weetjes of de kaarten die je in de bijbel vindt. Zo ontdek je bijvoorbeeld hoe ver de reis van Abraham was. Misschien kun je een van de kaarten wel koppelen aan waar jullie wonen of op vakantie zijn!

  1. MAAK EEN VIERTAFEL

Laat je kinderen zien hoe belangrijk de Samenleesbijbel is. Dat kan door de Samenleesbijbel een bijzondere plek te geven in je (vakantie)huis of tent. Bijvoorbeeld door hem op een viertafel te leggen. Een viertafel is een mooi versierde tafel  waar de Samenleesbijbel ligt, samen met andere voorwerpen die een bijzondere betekenis hebben voor jou en je gezin. Denk bijvoorbeeld aan een mooie foto, aan een kaars, of aan dingen uit de natuur. Kijk op bladzijde 1752 en 2106-2107 in de Samenleesbijbel voor nog meer ideeën voor een viertafel.

  1. GA MET ELKAAR AAN DE SLAG MET PSALM 121

Psalm 121 is een echte psalm voor mensen die op reis gaan. God beschermt je, waar je ook heengaat en waar je ook bent. Lees deze psalm met elkaar, zing het lied ‘Kijk ik omhoog’, of laat je kind de kleurplaat uit Alef (het bijbelblad voor kinderen) inkleuren die bij deze psalm hoort. (De kleurplaat kun je hier downloaden.)

  1. MAAK EEN MINI-SAMENLEESBIJBEL

Heb je het zomerboekje niet in huis, maar wel de hele Samenleesbijbel? Die kan te groot zijn om mee te nemen op vakantie. Kopieer dan van te voren de stappen die jullie met elkaar willen lezen. Bijvoorbeeld de verhalen over het volk Israël in de woestijn (Route 2, Stap 22-42, vanaf bladzijde 169). Kopieer ook de themapagina’s en de liedjes die bij deze stappen horen. Maak er een mooi boekje van dat jullie mee kunnen nemen op vakantie. Alle werkbladen die je nodig hebt, vind je hier.

  1. MAAK EEN VAKANTIEBIJBELBOEKJE MET ELKAAR

Schrijf elke keer als jullie met elkaar lezen aan het einde iets op. Bijvoorbeeld wat jullie van de bijbeltekst vonden, of er een vraag was waar jullie lang met elkaar over konden praten, of wat jullie ontdekt hebben. Plak hier een foto bij, of laat je kinderen een smiley tekenen over hoe ze zich voelen. Aan het einde van de vakantie heb je dan je eigen vakantiebijbelboek.

Heb je een mini-Samenleesbijbel gemaakt om mee te nemen? Zorg dan dat je daarin wat lege bladzijdes houdt om je aantekeningen te maken. Dan wordt het een heel persoonlijke bijbel.

  1. DRAAI DE CD MET LIEDJES OOK TUSSENDOOR

Voor de Samenleesbijbel zijn veertig nieuwe liedjes gemaakt. Die horen bij de verhalen, maar zijn ook heel goed los te beluisteren. Zet de cd regelmatig op, bijvoorbeeld als jullie een lange autoreis voor de boeg hebben. Dan leren kinderen de liedjes al kennen voor ze die tegenkomen in de verhalen. Een mooi liedje voor onderweg is ‘Verder’. Dit lied hoort bij Genesis 12:1-9, het verhaal over de reis van Abram.

  1. SLUIT AAN BIJ DE ZOMER

Juist in de zomertijd is het erg leuk om dingen buiten te doen! Zoek dus in de Samenleesbijbel naar opdrachten die hier goed bij passen. Je kunt denken aan:

Route 1
– ‘Tel de sterren’: bij Genesis 15:1-6 (Route 1, Stap 3), bladzijde 55-56.
– ‘Maak een ‘rieten mandje’ en laat het varen’: bij Exodus 2:1-10 (Route 1, Stap 22), bladzijde 141-142.

Route 2
– ‘Een ijsje voor de dorst’: bij Numeri 20:2-13 (Route 2, Stap 38), bladzijde 295-296.
– ‘Maak een frambozentaart’: bij Lucas 15:11-32 (Route 2, Stap 101), bladzijde 1705-1706.

Route 3
– ‘Maak je eigen regenboog’: bij Genesis 9:8-17 (Route 3, Stap 5), bladzijde 45-46.
– ‘Bouw een huis op stevige en zachte grond’: bij Matteüs 7:24-27 (Route 3, Stap 72), bladzijde 1544-1545.

Deze tips zijn geschreven door Roelien Smit, vertaler en bijbelwetenschapper bij het Nederlands Bijbelgenootschap. Ze houdt zich onder andere bezig met Alef, het bijbelblad voor kinderen en is publicist voor debijbel.nl.

Bestel de Samenleesbijbel